2007-11-16

Rudens depresija

Ja rudens ir tavs mīļākais gadalaiks, tev tātad paveicies, jo par rudens depresiju esi lasījusi tikai sieviešu žurnālos vai dzirdējusi no draudzeņu nostāstiem. Realitātē šī kaite katru gadu moka vairākus tūkstošus cilvēku visā pasaulē. Tāpēc šoreiz par to, kā sevi no tās pasargāt.

Šokolādes bauda

Jau izsenis pierādīts, ka regulāri, bet ar mēru uzturā lietojot šokolādi, cilvēks var kļūt laimīgāks. Diezgan vispārīgs apgalvojums, vai ne? Ja papēta sīkāk, atklājas, ka šokolādes sastāvā ir viela – klupadonskābe, kas palīdz uzlabot garastāvokli un veicina laimes izjūtu rašanos. Šokolādes pozitīvā ietekme uz cilvēka veselību pēdējos gados ir aprakstīta gari un plaši – tā spēj pasargāt no paaugstināta asinsspiediena, sirds mazspējas, brīvo radikāļu izraisītiem smadzeņu bojājumiem un onkoloģiskām slimībām, palielina izturību pret stresu, uzlabo atmiņu un pat var paildzināt mūža garumu.

Ja neesi šokolādes garšas īpašību cienītāja, neaizmirsti, ka tās radīto efektu var iegūt arī citādā veidā. Tu pat nevari iedomāties, kāda lieliska sajūta rodas, kad tevi pārklāj ar siltu šokolādes masu un spēcīgas rokas vieglām kustībām masē tavu ķermeni. Pēc tam ietin audeklā un tu vienkārši guli un izbaudi šokolādes radīto siltumu. Tās aromāts apņem tevi kā miglas mākonis un vēl ilgi atgādina par burvīgajām sajūtām, jo pat nedēļu vēlāk, noplivinot matus, tajos var just vieglu šokolādes smaržu. Kad pēc procedūras stāvi zem dušas, acīs sariešas asaras, jo ir tik ļoti žēl aizskalot vienīgo saikni ar šīm vārdos neizsakāmajām izjūtām. Toties enerģijas lādiņš ilgam laikam ir garantēts, jo šokolādē esošās vielas iekļūst organismā arī caur ādu un iedarbojas kā līdzeklis pret depresiju, skumjām un sliktu garastāvokli.

Sekss brokastīs, pusdienās un vakariņās

Palasot dažādos pētījumus par seksa ietekmi uz veselību, rodas iespaids, ka šī nodarbe ir vislabākās zāles pret jebkuru kaiti. Kas attiecas uz depresiju, tad uzmanības vērts ir fakts, ka seksa laikā organismā izdalās endorfīns – labā garastāvokļa hormons. Turklāt zinātniskie pētījumi pierādījuši, ka tā ietekme uz cilvēku saglabājas pat 24 stundas pēc seksa – tas arī ir galvenais izskaidrojums, kāpēc parasti pēc negulētas, kaislīgas mīklas nakts tomēr esam labā garastāvoklī un jūtamies pacilātas un gandarītas. Leipcigas universitātes zinātnieki pierādījuši pat vairāk – viņi apgalvo, ka regulāra un aktīva seksuālā dzīve palīdz izvairīties no depresijas, bailēm un panikas lēkmēm. Secinājums vienkāršs – sekss brokastīs, pusdienās un vakariņās, un no rudens depresijas nebūs ne vēsts.

Saulaina pludmale

Ja katru gadu atkal un atkal ciet no rudens depresijas, tad nesteidzies savu atvaļinājumu izmantot vasarā, bet atliec to uz rudeni. Rudens depresijas galvenais iemesls ir tieši saules staru trūkums, tāpēc, plānojot, kur pavadīt atvaļinājumu, izvēlies eksotiskās zemes, kur par saules un siltuma trūkumu tev nebūs jāsūdzas. Iedomājies, kādas burvīgas izjūtas tevi pārņems, apzinoties, ka mājās visi ir satuntuļojušies rudens jakās un lietussargiem rokās, kamēr tu laiski guli saulainā pludmalē un ar baudu sūc zemeņu “Margaritu”.

Palutini sevi

Rudens, iespējams, ir piemērotākais laiks, lai beidzot pārvarētu visus aizspiedumus un ierobežojumus un palutinātu sevi no sirds. Tikai gatavu recepti, kā to izdarīt, nevaru sniegt. Iespējams, tev pietiks jau ar to, ka nopirksi sen kāroto rokassomiņu vai beidzot aiziesi uz skaistumkopšanas salonu. Varbūt vislabāk palīdzēs romantisks vakars kopā ar mīļoto cilvēku vai izdejošanās no sirds kopā ar draudzenēm. Vari mēģināt izbaudīt ekstremālas izjūtas – izlekt ar izpletni vai palidot ar gaisa balonu. Galvenais – izjūti pilnīgu brīvību un parūpējies par to, lai tevi nekas neierobežo. Aizmirsti par ikdienas rūpēm un nedomā arī par to, ka vienmēr trūkst naudas. Padari savu dzīvi krāsaināku – pienācis laiks nomainīt melno rudens jaku pret koši dzeltenu lietusmētelīti!

No comments: