2008-10-22

Pomelo

Pomelo (citrus maxima) vai pampelmūzis

Pēc augļa lieluma ieņem otro vietu citrusu vidū aiz citrona. Aug 5-10 metrus augstos kokkos, kas var ziedēt un dot augļus visu gadu. Augļi ir lieli un smagi 3 – 5 kg. Lai nogatavotos auglis, tam vajag 6 – 7 mēnešus. Pampelmūza augļi var būt neliela arbūza lielumā. Garums 15 – 18 cm, diametrs 10 – 18 un pat līdz 25 cm. Augļa forma ir no apaļas līdz bumberveidīgai. Mizas krāsa no dzeltenzaļas līdz spilgti dzeltenai. Mīkstums zaļgans, dzeltens, rozā vai sarkanīgs, ar raksturīgu aromātu un skābenu garšu, kam piemīt nedaudz rūgtums vai pat nemaz nav rūgts. Principā garša ir tāda pati kā greipfrūtam, tikai garša ir daudz maigāka.
Augļa dzimtene ir Malajas arhipelāgs, taču šodien pampelmūzis vairs savvaļā nav sastopams. To audzē Indijā, Dienvidāzijā, Dienvid – austrumu āzijā, Austrumāzijā. Šo augli var audzēt arī telpā, bet tam vajag daudz plašuma un pastiprinātu mitrumu.
Augļi satur daudz kālija, C vitamīna. Tam piemīt fitoncīdu un antibakteriāla iedarbība, bet ēteriskās eļļas veicina ēstgribu. Satur ļoti daudz sulas un remdina slāpes
Pampelmūzim par godu arī tiek rīkoti svētki. Piemēram : septembra mēnesī, netālu no Bangogas, par godu šim auglim rīko procesiju, kuras laikā peld ar laivām, kuras pildītas ar šo augli un ziediem.
Galvenokārt pampelmūzis no greipfrūta atšķiras ar to, ka ir daudz vienkāršāka ēšanas „tehnoloģija”. Augli nomizo kā apelsīnu : biezo mizu nedaudz iegriež un tad bez grūtībām nomizo. Nomizoto augli pārplēš uz pusēm, katras daiviņas biezo apvalku pārgriež ar nazi. Izņem mīkstumu. Mīkstums katrā daiviņā guļ brīvi, gandrīz nepiespiests pie apvalka, mīkstums ir ļoti blīvs, tāpēc pie izņemšanas nekas netiek saspiests un sula netiek zaudēta. Ja ir sēkliņas, tad izņemiet arī sēkliņas. Reizēm mēdz būt to diezgan daudz, pa 5 – 6 katrā daiviņā. Attīrītās daiviņas liek porcelāna traukā. Tikai nekaisi cukuru, jo auglis tāpat ir pietiekoši salds. Nu tā auglis ir gatavs ēšanai. Tālāk, jau atliek vien ēst- var ar karoti, var ar rokām, var kaut ar visu galvu nirt traukā.

No comments: